Energie Herstel

Hoe bereid je je voor op een WIA keuring?

Als je online of schriftelijk, alleen of met je werkgever de WIA-aanvraag bij het UWV hebt gedaan, volgt er een WIA-keuring. Deze WIA-keuring wordt door veel mensen als een spannend moment gezien en in de praktijk zie ik, dat dit de nodige stress met zich meebrengt. Hierbij een aantal voorbereidende tips om zo goed mogelijk dit gesprek aan te gaan.

Een WIA-keuring bestaat uit een gesprek met een verzekeringsarts en een gesprek bij een arbeidsdeskundige, waarna later het uiteindelijke een oordeel volgt.

Algemene tips welke jou helpen in de voorbereiding naar de WIA- keuring:
– Stel jezelf gerust. Besef dat deze keuring niet voor niks is. Als jij in staat was om weer te werken en als jij voldoende hersteld was, had jij dit moment ook willen voorkomen. Geen reden om extra zenuwachtig te zijn dus. Kom jij niet goed uit je woorden of kan je op dat moment niet goed aangeven hoe dingen zijn gegaan, besef dan dat dit  onderdeel is van jouw probleem. En ook de reden waarom re-integratie nog niet is gelukt en je helaas een WIA-aanvraag hebt gedaan.

– Wees jezelf. Hoe moeilijk dat ook is, wees in de gesprekken bij het UWV altijd jezelf. Wees eerlijk, doe jezelf niet beter voor dan je bent maar ook niet slechter. Onderbouw je verhaal met voorbeelden. Je hoeft niet bang te zijn voor het UWV, ik snap dat er veel vanaf hangt maar geloof me, veel mensen zijn hierna vaak opgelucht. Als ik ze spreek in de praktijk, zijn ze verbaasd dat dit ook gewoon ‘meedenkende’ mensen zijn. Omdat er soms zo veel vanaf hangt, zijn we geneigd het in ons hoofd heel groot te maken. Maar degenen die de keuring uitvoeren doen ook gewoon hun werk en zijn altijd onafhankelijk.  Als jij jezelf blijft en goed voorbereid het gesprek in gaat dan zal UWV je ook serieus nemen en naar je luisteren. Mocht je het helaas toch niet treffen (het blijft tenslotte mensenwerk) laat je dan niet gelijk uit het veld slaan. Wacht eerst de WIA-beslissing van het UWV af. Klopt deze niet dan kun je altijd in bezwaar gaan. Meer weten hoe dit in z’n werk gaat? Lees hierover meer.

– Houd rekening met je eigen belastbaarheid. De afspraken met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige worden meestal gepland op het UWV-kantoor bij jou in de buurt of op jouw werk. Het kan zijn dat de afspraak met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige op één dag zijn ingepland. Lukt dat niet omdat het bijvoorbeeld te zwaar voor je is, bel het UWV dan op en vraag om twee aparte afspraken. Het is namelijk belangrijk dat je goed je verhaal kunt doen en dat je niet volledig uitgeput de afspraken in gaat.

– Neem altijd een geldig ID-bewijs mee. Zonder geldig ID-bewijs kan de afspraak bij het UWV helaas niet doorgaan, dus leg hem boven op je voorbereiding en je dossier.

Zoals eerder genoemd, bestaat een WIA-keuring uit een gesprek met een verzekeringsarts en een gesprek met een arbeidsdeskundige, waarna later het uiteindelijke oordeel volgt. Bereid het gesprek met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige apart voor.

Praktische tips voor het gesprek met de verzekeringsarts:
– Belangrijk om te weten is dat de verzekeringsarts vooral in zal gaan op jouw medische dossier. De verzekeringsarts gebruikt de medische gegevens die zijn meegestuurd met de WIA aanvraag. Dus zorg ervoor dat je weet welke gegevens er zijn verstuurd. Controleer ook of de medische gegevens compleet zijn. Mocht blijken dat gegevens niet compleet zijn, bijvoorbeeld het ontbreken van een belangrijke rapportage van een behandelaar of specialist, zorg dan dat je deze in kopie meeneemt naar de afspraak zodat deze informatie kan worden toegevoegd aan je dossier.

– Zorg dat je voor jezelf een overzicht hebt van al jouw beperkingen die relevant kunnen zijn. Dit zijn alle dingen die jij in het dagelijkse leven lastig vindt of niet lang kunt volhouden. Dit kan bijvoorbeeld een oogprobleem met lezen zijn, mentaal qua concentratie of fysiek qua zitten, staan of sociaal in het contact met anderen etc. Geef hier ook voorbeelden van zoals: ik heb moeite om lang achter een beeldscherm te zitten. Ik krijg deze huishoudelijke taken niet voor elkaar. Als ik dit heb gedaan dan voel ik mij … etc.

– Verder vraagt bijna elke verzekeringsarts naar ‘je dag’, wat doe je op een dag vanaf moment opstaan tot naar bed gaan. Zorg ervoor dat je ter voorbereiding op het gesprek jouw dagverhaal goed voor jezelf noteert. Hoe laat sta je op? Wat voor activiteiten doe je in de ochtend (ontbijten, douchen, hond uitlaten, boodschappen, kinderen naar school etc.). Welke klachten ervaar je na deze activiteiten? Moet je tussendoor rusten, slapen en hoe lang is dat? Noteer alles wat van belang is en noteer dit voor de ochtend, middag en avond tot het moment van naar bed gaan. Wees vooral eerlijk wat er op een dag met je gebeurt en hoe jij je voelt. Zorg ervoor dat je geen belangrijke informatie weg laat en probeer jezelf niet beter voor te doen of je klachten af te zwakken. Bedenk goed dat het gaat om een gemiddelde dagDus niet een dag waarop je veel meer doet en je daardoor overbelast raakt, of de dag na overbelasting waardoor je veel minder aankan. Vind je het lastig om jouw dagverhaal te bepalen? Hou dit dan een aantal dagen, bijvoorbeeld een week bij. Neem het dagverhaal mee naar de afspraak met de verzekeringsarts om daar af te geven.

– Verder is het handig om een overzicht te maken van de behandelingen die je volgt of hebt gevolgd. Noteer de contactgegevens en welke behandelingen je ondergaat.

– En als je medicatie gebruikt, neem hiervan een overzicht mee naar de afspraak.   

Praktische tips voor het gesprek met je arbeidsdeskundige:
– De arbeidsdeskundige beoordeelt het re-integratieverslag. Dit zijn de formulieren zoals het plan van aanpak, 1ejaars evaluatie, rapportages van de arbeidsdeskundige en/of 2espoor traject. Zorg ervoor dat je weet wat er in deze formulieren staat. Dat betekent dat je kunt vertellen hoe de re-integratie in (aangepast) werk bij de werkgever en eventueel via een 2espoor traject is verlopen. Als er zaken in staan waar je het niet mee eens bent of die anders zijn gegaan zet ze dan op papier. Lever dat dan in bij de arbeidsdeskundige en maak een kopie voor jezelf.

– Bereid jezelf voor hoe jij op dit moment naar het (aangepaste) werk bij je werkgever kijkt. Wat vind je ervan? Zijn er nog andere mogelijkheden bij jouw werkgever? Heb je dat met de werkgever besproken? Wat zou je willen doen voor werk als je rekening houdt met je beperkingen (even los van je werk bij je eigen werkgever)? Zou je bereid zijn om jezelf om te scholen? Zou je hier hulp bij willen om dat uit te zoeken? Je hoeft natuurlijk niet per se overal een antwoord op te hebben, maar er over nadenken is goed omdat deze vragen wel kunnen worden gesteld door de arbeidsdeskundige. Je kunt dan ook meteen je twijfels samen bespreken. Mocht je op dit moment niet in staat zijn om te werken of hier überhaupt niet aan denken geef dit dan ook aan bij de arbeidsdeskundige en waarom dat zo is.

Hopelijk helpen deze voorbereidende tips om goed en rustig deze WIA-keuring in te gaan. Succes!!!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *